فهرست مطالب

مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی - پیاپی 83 (تابستان 1399)

نشریه مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی
پیاپی 83 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • صفحات 266-268
  • سید ابوالفضل نورانی* صفحات 269-288

    مبادی ادراکی، از عوامل بیرونی و درونی تاثیرات مثبت و منفی می پذیرند. بخشی از این تاثیرات باعث اعوجاج و محرومیت از معرفت و بخشی سبب ایجاد نوعی جدید از بصیرت یا تسریع در معرفت می شوند.

    هدف

    هدف در این مقاله، تبیین تاثیرگذاری فضایل و رذایل به عنوان بخشی از عوامل غیر معرفتی تاثیرگذار بر معرفت بشری از منظر قرآن بود.

    روش

    روش گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای و با رویکرد پژوهش تفسیری- اخلاقی انجام شد.

     یافته ها: 

    رذایل اخلاقی باعث دگرگونی در عقل و حس تشخیص آدمی و زمینه ساز سقوط و سبب شبهه در اندیشه و کج فهمی در بینش شده و فضیلت مندی زمینه ساز ارتقای فهم و ایجاد نوعی بصیرت می شود که وسعت دید را زیاد می گرداند.

     نتیجه گیری:

     اثرمندی مستقیم عوامل غیر معرفتی، نظیر ملکات اخلاقی و نیز عنایات ویژه الهی با زمینه سازی اختیاری خود انسان در کیفیت و میزان معرفت با تکیه بر ادله قرآنی و روایی اثبات شده است.

    کلیدواژگان: فضایل، رذایل، ادراک، قرآن، روایت
  • ابراهیم خسروی، اکبر صالحی*، علیرضا محمودنیا، محسن ایمانی نائینی صفحات 289-308
    هدف

    محققان در این مقاله به بررسی ضرورتها و چالشهای بومی سازی برنامه درسی علوم تربیتی در ایران پرداخته و نحله های مختلف آن را در حوزه علوم تربیتی بررسی کرده است.

    روش

    در پژوهش حاضر از روش های تحلیل مفهومی و قیاس نظری استفاده شده است. 

    یافته ها: 

    در این رویکرد با تفکیک مفاهیم مختلف در گفتمان علوم تربیتی بومی، چهار مورد از مهم ترین ضرورتهای بومی سازی برنامه درسی علوم تربیتی در ایران، شناسایی و مهم ترین چالشهای آن استخراج شد که عبارتند از: 1) تفابل فرهنگ اسلامی ایرانی با فرهنگ غربی، 2) فقدان دانش اسلامی پایه در اساتید علوم تربیتی، 3) نبود برنامه های درسی بومی برای علوم تربیتی، 4) عدم حمایت برخی روشنفکران ایرانی از بومی سازی علوم تربیتی و 5) حجم زیاد ترجمه ها به جای اقتباس در علوم تربیتی بومی.

    نتیجه گیری:

     نقد و بررسی ضرورتها و تحلیل جامعی از چالشهای بومی سازی علوم تربیتی نشان داد با دوری از هر گونه افراط و تفریط در دانش بومی و دانش جهانی می توان در مواجهه با فرصتها و چالشهای پیش رو، تصمیمات بهتر و موثرتری اتخاذ کرد وگامی در مسیر بومی سازی برنامه درسی علوم تربیتی در ایران برداشت.

    کلیدواژگان: بومی سازی، علوم تربیتی، ضرورتها، چالشها
  • سید محمدتقی موحد ابطحی* صفحات 309-330
    هدف

    طبقه بندی هایی که درباره رویکردهای علم دینی ارایه شده، با چندین مشکل روبه روست. این مقاله می کوشد طبقه بندی جامعی از رویکردهای علم دینی ارایه دهد که فارغ از اشکالات موجود باشد.

    روش

    در ارایه طبقه بندی جدید، از روش تحلیلی و ایده «نمونه ایدیال» ماکس وبر استفاده شده است. 

    یافته ها:

     در این طبقه بندی در کنار کسانی که به صراحت از ایده علم دینی حمایت می کنند، جایی هم برای آن دسته از اندیشمندانی که به عنوان مخالف علم دینی از آنها یاد می شود، در نظر گرفته شده است؛ کسانی که یا به صراحت با معنایی از علم دینی موافق اند؛ یا بر مبنای آرای مختار آنها می توان نشان داد که آنها نمی توانند به طور کامل با علم دینی مخالف باشند. در کنار رویکردهایی که جریان تحول علم و تولید علم دینی را مدیریت پذیر می دانند، به رویکردهایی که تحول علم و دستیابی به علم دینی را ممکن اما مدیریت ناپذیر می دانند، توجه کرده است. در کنار رویکردهایی که مستقیم به سراغ تحول علم و تولید علم دینی می روند، رویکردهایی هم که تحول علم و دستیابی به علم دینی را از دریچه تحول کنشگر معرفتی و ساختارهای اجتماعی و نهادهای علمی دنبال می کنند، دیده است. هم به رویکردهایی که از علم موجود آغاز می کنند و می کوشند با بهره گیری از علوم اسلامی به سوی علم دینی حرکت کنند، توجه کرده است؛ هم به رویکردهایی که از علوم و معارف اسلامی آغاز می کنند و می کوشند علم دینی تاسیس کنند.

     نتیجه گیری:

     این مقاله نشان داد که دیدگاه اکثر نظریه پردازان علم دینی، ترکیبی از رویکردهای ایدیال در زمینه علم دینی است.

    کلیدواژگان: علم دینی، طبقه بندی رویکردهای علم دینی، نمونه ایده آل، رویکردهای ترکیبی
  • احمد شه گلی* صفحات 331-352
    هدف

    مخالفان علم دینی از منظرهای گوناگونی تولید علم دینی را انکار کرده اند. از مشهورترین مخالفان علم دینی در جامعه ما، عبدالکریم سروش است. هدف از نگارش این مقاله، تبیین و ارزیابی دیدگاه وی در انکار علم دینی بود.

    روش

    روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای و در استنتاج، توصیف و تحلیل و نقد است.

     یافته ها:

     سروش برای انکار علم دینی از ادله مختلفی استفاده کرده که عمده آنها عبارتند از: نفی علم دینی از طریق تحریف محل نزاع؛ امتناع علم دینی؛ نفی علم دینی از طریق موضوع، روش، غایت و فرایند تولید علم؛ تلقی تجربی از علم؛ جدایی دانش از ارزش و رویکرد حداقلی به دین. نتیجه گیری: ادله سروش در انکار علم دینی دارای اشکالات و چالشهای اساسی است.

    کلیدواژگان: علم دینی، ادله انکار علم دینی، عبدالکریم سروش
  • بهرام کارجو اجیرلو*، حبیب محمدنژاد چاوشی صفحات 353-370

    در سال های اول حمله مغول، علم و تمدن دچار رکود شد؛ اما با حضور دانشمندان و وزرایی همچون خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی در دوره ایلخانان و تاسیس مرکز علمی ربع رشیدی در تبریز و متمرکز کردن علوم و دانشمندان سرزمین های مختلف در آن، دوره جدیدی از رونق آموزش و پژوهش علوم مختلف در تمدن اسلامی به وجود آمد.

    هدف

    پژوهش حاضر با تکیه بر مطالعه موردی مرکز علمی ربع رشیدی، انگیزه های تجدد و احیای علمی را بررسی کرده است.

    روش

    روش این پژوهش، توصیفی- تحلیلی با تکیه بر منابع دست اول در تاریخ و تمدن و آثار خواجه رشیدالدین است و ابزار پژوهش، فیش برداری بود. 

    یافته ها: 

    در بررسی تجدد علمی در دوره ایلخانان با تاسیس مرکز علمی ربع رشیدی، نقش انگیزه های معنوی، علمی، سیاسی- مذهبی و اقتصادی بسیار برجسته است.

     نتیجه گیری:

     ایلخانان در ایجاد برخی انگیزه های توسعه علمی نقش اساسی داشتند. انگیزه های درونی شخص خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی نیز سبب تجدد آموزش و پژوهش و تاسیس مرکز مهم و موثر علمی ربع رشیدی شد. بی شک در هر دوره ای، اگر انگیزه های عام المنفعه در افراد جامعه وجود داشته باشد و حاکمان نیز این انگیزه ها را تقویت کنند، اسباب ترقی ملت و دولت آن جامعه فراهم می شود.

    کلیدواژگان: تجدد علمی، ایلخانان، ربع رشیدی، رشیدالدین فضل الله همدانی
  • سید حسین عظیمی دخت* صفحات 371-386
    هدف

    هدف محقق در این مقاله، تحلیل و بررسی انتقادی ماهیت باور و نسبت آن با پذیرش، از دیدگاه ون فراسن، جاناتان کوهن، آلستون و کلارک بود. ون فراسن با تفکیک باور و پذیرش درباره یک نظریه علمی، معتقد است پذیرش به معنای کارامد بودن و باور به معنای احتمال شخصی است. کوهن معنای باور را به گرایش به صدق قضیه و معنای پذیرش را حکم به نسبت موجود در قضیه تحویل برده است. آلستون نیز با پذیرش تمایز باور و پذیرش، مشخصه باور را یقین دانسته، نسبت این دو مفهوم را با ایمان بررسی کرده است. کلارک نیز با بیان ویژگی هایی همچون: امتداد زمانی، غیر ارادی بودن و مراتب داشتن باور، بر تمایز آن با پذیرش تاکید دارد. در مجموع، دیدگاه ها در خصوص باور، با تمایز نهادن بین پذیرش و اعتقاد، ماهیت باور را بررسی کرده اند.

    روش

    این پژوهش به روش توصیف و تحلیل عقلی کوشیده است با مقایسه دیدگاه ها در خصوص چیستی باور، فهمی درخور از آن ارایه دهد.

     یافته ها و نتیجه گیری: 

    مشخصه و ویژگی های باور عبارتند از: 1. رویکردی است از ناحیه فاعل شناسا نسبت به قضیه و نیز امور؛ 2. همواره ناظر به صدق است؛ 3. با احتمال سازگار نیست؛ 4. مستقیما ارادی نیست؛ 5. بین باورهای مبتنی بر حواس و باورهای مبتنی بر سایر منابع باورساز، تفاوت است.

    کلیدواژگان: باور، پذیرش، ون فراسن، جاناتان کوهن، ویلیام آلستون، کلارک، معرفت شناسی
  • رمضان رضایی* صفحات 387-400

    اسلوب گفتگو در قرآن، یکی از بارزترین شیوه های بیان و روشی حکیمانه برای برقراری ارتباط و دعوت به اسلام و تبلیغ آن است. هر گفتگو به عنوان یک ترکیب زبانی، دارای ویژگی ها و اسرار بلاغی، لغوی و اسلوبی است که نیاز به واکاوی دارد. یکی از مصادیق گفتگوها، گفتگوی پدر و فرزند است. زیبایی های ادبی و بلاغی آنها به گونه ای است که هم واجد آثار تربیتی سازنده است و هم ایده و الگوی ادبی- بلاغی ارزنده ای دارد.

    هدف

    هدف از این جستار، ارایه خوانشی زیباشناسانه از گفتگوی پدر و فرزند در قرآن بود.

    روش

    پژوهش حاضر مطالعه ای کیفی است که به شیوه تحلیلی- توصیفی با تکیه بر روش استنطاقی انجام شده است.

     یافته ها: 

    در گفتگوهای قرآنی، مسایل خداشناسی با استفاده از اطناب، مسایل تشریعی با اسلوب حکمی، اعمال ناپسند با کنایه و تعریض و مسئله معاد با زبان استعاری بیان شده و گاهی اسلوب انشایی طلبی مد نظر بوده است.

     نتیجه گیری:

     در گفتگوهای قرآنی به طور کلی فرزندان با پدران خود با دید تعظیم و حفظ شان و منزلت پدری که یک امر اخلاقی است و لو اینکه کافر باشند، صحبت می کنند؛ لذا وجود الفاظ عاطفی دال بر حفظ حرمت، تقریبا در همه موارد مشهود است که می تواند به عنوان الگوی رفتاری در جامعه بیشتر برجسته شود. در مواردی که پدران، فرزندان خود را خطاب قرار می دهند، باز الفاظ بیانگر محبت و عاطفه بر زبان جاری می شود، هر چند فرزند از گمراهان باشد.

    کلیدواژگان: قرآن، رتوریک، استنطاق، اسلوب، گفتگو، پدر، فرزند
  • محمدرضا جواهری*، عباس عبدی، ناهید مشائی صفحات 401-416
    هدف

    داوران در زمان تصمیم برای صدور حکم، گاهی دچار تحیر میان استقلال و استبداد می شوند که تنها با شناخت ماهیت و معیارهای آن قابل تمایز است. آثار مکتوب موجود در این زمینه به استقلال قاضی، از زوایای حقوقی، فقهی و سیاسی پرداخته و فاقد بررسی برای شناخت آن دو از حیث بینشی اند. حل چنین مسئله ای در شبکه ای از حوزه های مختلف امکان پذیر بود که هدف این پژوهش حل این دو راهه اخلاقی، از طریق حوزه بینشی و بر اساس منابع دینی بود.

    روش

    روش تحقیق در این پژوهش، تحلیلی و کاربردی بر اساس منابع معتبر کتابخانه ای بود. 

    یافته ها:

    استخراج چهار معیار صحت نگرش به مبادی وجود، شناخت ظرفیتهای تحلیلی و محدودیتهای هیجانی، شناخت حقیقی مبادی معرفت معنوی و التزام به آن، توجه به فرجام تکلیفی و تدوینی و تکوینی داوری که علاوه بر دستگاه قضایی، در تصمیم گیری های فردی و سازمانی نیز ضروری بود.

     نتیجه گیری: 

    این پژوهش، معیارها، نشانگرها و مصادیق استقلال و استبداد را با توجه به حوزه بینشی بیان کرده است تا داوران در موقعیتهای مواجه شده، توانایی خروج از این دو راهه اخلاقی را داشته باشد.

    کلیدواژگان: استقلال رای، استبداد رای، داوری، دو راهه اخلاقی، قرآن، اهل بیت(ع)
  • محدثه معینی فر*، مریم معینی‏ فر صفحات 417-438
    هدف

    این پژوهش در پی کشف انگیزه های جوانان برای ورود به حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان و در عین حال، علل ترک تحصیل برخی از معرفت‏جویان پیش از اتمام دوره بود.

    روش

    مقاله حاضر با روشی کیفی مبتنی بر نظریه داده‏بنیاد انجام شده و ابزار جم ع‏آوری داده ‏ها، مصاحبه نیمه‏ ساختاریافته با 10 نفر از معرفت‏جویان است. این افراد بر اساس روش گلوله ‏برفی انتخاب شدند و مصاحبه ‏ها تا حد اشباع نظری ادامه یافت.

    یافته‏ ها:

     انگیزه های معنوی، علمی، اجتماعی و ابزاری، افراد را برای تحصیل در حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان ترغیب می‏کند. از سوی دیگر، کیفیت نظام آموزشی موجب ریزش معرفت ‏جویان می شود که این ریزشها به تبع، پیامدهایی را برای فرد، سازمان (حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان) و جامعه در بر دارد. 

    نتیجه ‏گیری:

     لازمه تحول در حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان، تغییر نگرش نسبت به آن است. اگر حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان به منزله یک قرارگاه فرهنگی تلقی شود، آن وقت است که می توان با تعریف درست از رسالت آن، برای پیشبرد رسالت مذکور برنامه ریزی کرد.

    کلیدواژگان: ریزش، انگیزه، معرفت‏جویان، نظریه داده‏بنیاد، حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان
  • محمدجواد رضایی*، مهدی موحدی بکنظر صفحات 439-458
    هدف

    تحول در علوم اجتماعی، از جمله بسترهای تحول در ساخت اجتماعی جوامع است. تحقق جامعه اسلامی نیز متوقف بر تحول در علوم اجتماعی و ابتنای ساخت اجتماعی بر علومی اجتماعی برخاسته از مبانی اسلامی است؛ لذا امکان و چگونگی این تحول باید مورد مداقه‏های علمی قرار گیرد. این مقاله با تمرکز بر حوزه مطالعات اقتصادی، دلایلی را برای موجه بودن تحول در علم اقتصاد مبتنی بر آموزه های اسلامی ارایه داده است.

    روش

    این مقاله با روش تحلیلی-توصیفی به ارایه ملاحظاتی درباره تحول در علم اقتصاد پرداخته است. 

    یافته ها:

     اعلام موضع صحیح و منطقی در باب تحول در علم اقتصاد، نیازمند سه ملاحظه مهم معرفت شناختی و روش شناختی است: 1. خاستگاه معرفت‏شناختی علوم اجتماعی مدرن؛ 2. کارکرد علم اقتصاد به عنوان یکی از علوم اجتماعی و نیز ماهیت فعالیت اقتصاددانان؛ 3. مبانی تحلیلهای اقتصادی متعارف و دوری از سطحی‏نگری در ارایه مطالعات منتسب به اقتصاد اسلامی. 

    نتیجه گیری:

     با توجه به سه ملاحظه مذکور، می توان علم اقتصاد متعارف را دانش مبتنی بر قبول مبنایی اخلاقی برای حل تعارضات منافع تلقی کرد؛ لذا عرصه برای ورود ارزشها از مسیرهای مختلف به دستاوردهای علمی اقتصاددانان فراهم است. البته باید توجه داشت که تحول مد نظر در علم اقتصاد متعارف، در راستای تولید ایده ها و نظریات اقتصاد اسلامی، مستلزم دقتهایی است تا در این تحول مبنایی دچار خطاهای بنیادین معرفت‏شناختی و روش‏شناختی نشویم.

    کلیدواژگان: فلسفه علوم اجتماعی، فلسفه اقتصاد، روش‏شناسی علم اقتصاد، اقتصاد اسلامی
  • حسین مطیع* صفحات 459-480
    هدف

    هدف از نگارش این مقاله، پاسخ به این پرسش مهم بود که آیا فناوری ابزاری خنثی است یا جهت و بار ارزشی و اخلاقی دارد.

    روش

    روش نگارش مقاله، تحلیل اسنادی است. برای پاسخ، ضمن ارایه تعریف مختار از فناوری و جهت داری، با ذکر چهار دلیل از طرفداران خنثی بودن فناوری (ابزارگرایان) و نقد ادله آنان (مثل پیت، مطهری، رحیم پور) به ادله طرفداران جهت دار بودن فناوری با شش گرایش متفاوت پرداخته شده است (مثل هایدگر، فینبرگ، نصر، پستمن، گلشنی، آیدی، وندپول، کروز، سروش و...). سپس ادله کسانی مثل ذات گرایان و تعین گرایان را جبری و افراطی دانسته و در نهایت، با پذیرش سخن طرفداران تاثیر علوم پیشینی و فرهنگ در فناوری و پذیرش مشروط نظریه «وساطت فناوری» و «طرح کاربرد» فناوری، به موضعی میانه و معتدل می رسد. 

    یافته ها و نتیجه گیری: 

    نویسنده هم افراط ذات گرایان را رد می کند و هم تفریط ابزارگرایان را و خود موضعی اصلاحی در بین آن دو اتخاذ می کند.

    کلیدواژگان: فناوری، جهت داری، بی طرفی، ذات گرایی، ابزارگرایی، تعین گرایی
  • میترا صمیعی* صفحات 481-499

    هدف این مقاله، بررسی موانع و مشکلات فعالیتهای پژوهشی و تولیدات علمی در دانشکده روان‏شناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه از دیدگاه اعضای هییت علمی آن بود.

    روش

    پژوهش حاضر، کاربردی و روش آن، پیمایشی- توصیفی با رویکرد علم ‏سنجی است. جامعه پژوهش، اعضای هییت علمی 10 گروه آموزشی دانشکده روان‏شناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق‏ ساخته با پایایی94/0 است. به منظور تعیین مقوله ‏ها و رتبه ‏بندی مقوله ‏ها از شیوه تحلیل عاملی استفاده شد. تجزیه و تحلیل یافته ‏ها با استفاده از نرم ‏افزار SPSS و AMOS انجام شد. 

    یافته ‏ها:

     سه عامل مهم با 04/78 درصد از واریانس کل نمره ‏ها، در بالای ارزش ویژه 3 قرار گرفت و عوامل بازدارنده و مانع انجام پژوهش معرفی شدند. در موانع فردی و شخصی، ناآشنایی با راهبردهای جستجو در وب با بار عاملی 895/0؛ در موانع درون‏دانشگاهی، آزمایشگاه های تخصصی در رشته‏ های موجود دانشکده با بار عاملی 836/0 و در موانع برون‏ دانشگاهی، عدم چاپ مقالات در نشریات بین‏المللی به دلیل تحریم با بار عاملی 898/0، بیشترین بار عاملی را به خود اختصاص دادند.

     نتیجه‏ گیری:

     با شناسایی گویه‏های مهم و مرتبط با هر کدام از عوامل (فردی و شخصی، درون ‏دانشگاهی و برون ‏دانشگاهی) و تایید تحلیل عاملی، سه شاخص عمده کمبود مهارتهای فناورانه و پژوهشی، فقدان جایگاه پژوهشی مناسب در سطح کشور و ضعف ساختار پژوهشی در دانشگاه، به عنوان موانع و مشکلات تولیدات علمی و پژوهشی اعضای هییت علمی دانشکده روان‏شناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: تولیدات علمی، اعضای هیئت علمی، موانع، دانشگاه علامه طباطبائی، دانشکده روان‏شناسی و علوم تربیتی
|
  • Seyyed Abolfazl Norani * Pages 269-288

    Perceptual principles receive positive and negative effects from external and internal factors. Some of these effects cause distortion and deprivation of knowledge and some cause a new kind of insight or acceleration of knowledge.

    Objectives

    The purpose of this article is to explain the impact of virtues and vices as part of the non-epistemic factors affecting human knowledge from the perspective of the hollyQur’an. 

    Method

    The method of the survey is library data collection with the approach of interpretive-ethical research.

    Results

    The findings showed that moral vices caused a change in the intellect and the sense of human discernment and caused the fall and caused doubt in thought and misunderstanding in the vision and the virtue laid the groundwork for the promotion of understanding and the creation of a kind of insight that broadened vision. It turns a lot.

    Conclusion

      The author of the research concludes that the direct effectiveness of non-epistemic factors such as moral properties as well as special divine blessings has been proven by the voluntary grounding of man himself in the quality and amount of knowledge based on Quranic arguments and narration.

    Keywords: virtues, vices, apprehension, holly qur’an, islamic traditions
  • Akbar salehi* Pages 289-308
    Objectives

    This article examines the necessities and challenges of indigenization of education in Iran and examines various aspects of it in the field of educational sciences.

    Method

    Conceptual analysis and theoretical analogy have been used in this study.

    Result

    In this approach, by separating different concepts in the discourse of indigenous educational sciences, four of the most important necessities of indigenization of educational sciences curriculum in Iran were identified and its most important challenges were identified as: 1) the difference of Islamic culture Persian with Western culture. 2) The lack of basic Islamic knowledge in the educational sciences. 3) Absence of native curricula for education. 4) Some Iranian intellectuals do not support localization of educational sciences.

    Conclusion

    An overview of the needs and a comprehensive analysis of the challenges of localizing the educational sciences shows that by avoiding any kind of extremes in indigenous knowledge and global knowledge, better and more effective decisions can be made in the face of opportunities and challenges.

    Keywords: indigenization, educational sciences, needs, challenge
  • M.Mabtahi* Pages 309-330
    Objectives

    The classification of religious science approaches faces several problems. This article seeks to comprehensively classify approaches to religious science that are free from these problems.

    Method

    In presenting the new classification, analytical method and Max Weber's Ideal Type have been used.

    Results

    In this classification, along with those who explicitly support the idea of religious science, there is a place for those thinkers who oppose religious science. This classification pays attention to both the approaches that make the production of religious science manageable and the approaches that consider the production of religious science as unmanageable. It also looks at the approaches that directly produce religious science and the approaches that follow the production of religious science through the evolution of scholars and social structures. Additionally, it pays attention to the approaches that start from existing science and try to move towards religious science by using Islamic knowledge; also approaches that start from Islamic knowledge and try to establish religious science.

    Conclusion

    This paper shows that the views of most theorists of religious science are a combination of ideal approaches to the field of religious science.

    Keywords: religious science, classification of religious science approaches, ideal type, combined approaches
  • Ahmad Shahgoli * Pages 331-352
    Objectives

    Opponents of religious science deny the production of religious science from variety of perspectives. One of the most famous oppositions of religious science in our society is may mentioned of Abdul Karim Soroush. This article explains and evaluates opinions of Soroush concerning religious science.

    Method

    The method of collecting information is library and in deduction is descriptive, analysis, and critique.

    Results

    In order to deny religious science Soroush has used various arguments, most of which are as following: Denial of religious science through distorting the debatable issue, refusal of religious science, denial of religious science through subject, method, and the end, the process of production of science, empirical concept of science, separation of knowledge from value, and a minimalistic approach to religion.

    Conclusion

    Soroush's arguments in denying religious science is basically challengeable.

    Keywords: religious science, religious denial, reason for denial of religious science, abdul karim soroush
  • Bahram Karju Ajirlu * Pages 353-370

    In the first years of the Mongol invasion, science and civilization stagnated, but scientists and ministers such as Khajeh Rashid al-Din Fazlullah Hamedani during the Ilkhanids period established the Rabi-e Rashidi Scientific Center in Tabriz and concentrated the sciences and scientists of different lands in it. There was a new era of prosperity in the education and research of various sciences in Islamic civilization.

    Objectives

    The present study aims to investigate the motivations that cause scientific modernization and revitalization by establishing an important educational and research center by relying on a case study of the Rabi-e Rashidi Scientific Center of Khajeh Rashid al-Din Fazlullah Hamedani.

    Method

    The method of this research is descriptive-analytical and the research tool is fishery and it is mostly based on first-hand sources in history and civilization and the works of Khajeh Rashid al-Din.

    Results

    In the study of scientific modernity in the Ilkhanate period, with the establishment of the Rabi-e Rashidi Scientific Center, the role of spiritual, scientific, political-religious and economic motives is very prominent.

    Conclusion

    The Ilkhanids played a key role in motivating some scientific development. The inner motivations of Khajeh Rashid al-Din Fazlullah Hamedani also led to the modernization of education and research and the establishment of the important and effective scientific center of Rabi-e Rashidi. Undoubtedly, in any period, if there are public incentives in the people of the society and the rulers also strengthen these incentives, the means of progress of the nation and the government of that society will be provided.

    Keywords: scientific modernity, ilkhanids, rabi-e rashidi, rashiduddin fazlullah hamedani
  • seyed Hossein azimidokht* Pages 371-386
    Objectives

    The present paper tries to analyze the concept of belief and acceptance while considering the views of Van Fraassen, Cohen, Alston and Clarke. Fraassen, trying to explore scientific theories, has distinguished between belief and acceptance and believed that acceptance means adequacy and belief includes personal probability. Cohen, on the other side, interpreted the belief with the expression of inclination for the truth of the proposition and held that acceptance means assertion (to assert applying the predicate of a proposition for the subject). Alston, affirmed that belief is tied up with certainty and it differs from acceptance. He has explained the relation of these two notions with faith in his works. The author has explained the views of Alston as well. Meanwhile Clarke emphasized on voluntariness of acceptance and held that belief is not voluntary and it comes in degrees. As a conclusion the author compared the views and has held that the belief has with it some features as following: it is a kind of attitude of the knowing subject toward propositions and also things (propositional attitude); it is always considering the truth; it does not come with probability; it is not directly voluntary; and finally there is difference between the beliefs based on senses and the beliefs based on other belief making sources.

    Method

    The method of the research is descriptive and rational analysis and comparing opinions about Belief. 

    Results and Conclusion

    The author of the survey concludes the features and indicators of belief as follow: 1- it is an approach from the area of knower in relation to the theorem. 2- it is always truth conductivity 3- not compatible with probability 4- not directly voluntary 5- there is a difference between beliefs based on the sences and beliefs based on othe sources

    Keywords: belief, acceptance, van fraassen, kohen, william alston, epistemology
  • Ramazan Rezaei * Pages 387-400

    The style of conversation has been used as one of the most prominent modes of expression and a wise method for communicating and inviting people in Islam and its propaganda. Each conversation- as a linguistic composition- has rhetorical, lexical and style features and secrets that need to be analyzed. One example of these conversations is the father-child conversation. Their literary and rhetorical styles are such beauties that they have both constructive educational effects and have valuable literary-rhetorical ideas and patterns.

    Objectives

     The purpose of  this essay is providing a beautiful reading of the dialogue between father and child in Quran.

    Method

    The present study is a qualitative study using analytical-descriptive method based on inferential method.

    Results

    It indicates that theological issues have been expressed in the conversations with the use of theology and the anatomical issues with the wisdom style and the obscene acts with the metaphor and the resurrection and the problem of the resurrection with the metaphorical language and sometimes the inquisitive style.

    Conclusion

    In the Quranic dialogues, generally speaking, children spoke to their fathers with the view of bowing down and preserving the dignity of their father, which is ethical, and thus being infidels. All are evident, which can be highlighted as a role model in society. In cases where the fathers addressed their children, the rhetoric expressing affection and affection would flow into the language, even though the child was misguided.

    Keywords: quran, rhetoric, style, conversation, father, Child
  • MohammadReza Javaheri * Pages 401-416
    Objectives

    Judges sometimes make the distinction between independence and despotism when deciding on a sentence that can only be distinguished by understanding its nature and criteria. All the written works in this field dealt with the judge's independence from legal, jurisprudential and political perspectives and lacked any insight into their understanding. It was possible to solve such a problem in a network of different domains. The purpose of this study is to solve these two ethical paths through a religious domain based on insight.

    Method

    The research method in this study is analytical and applied based on valid library resources.

    Results

    Extraction of four criteria: "correctness of attitude towards the origin of existence", "recognition of analytical capacities and emotional limitations", "real recognition of the origins of spiritual knowledge and its attachment", "consideration of assignment, formulation and developmental judgment" In addition to the judiciary, it was also essential for individual and organizational decision-making.

    Conclusion

    This study stated the criteria, indicators and instances of independence and despotism with regard to the field of vision, so that the referees in the situations faced can be able to depart from these two ethical paths.

    Keywords: independence in judgement, despotism in judgement, judgement, two ethical ways, holly quran, progeny of prophet
  • Mohaddeseh Moeinifar * Pages 417-438
    Objectives

    The present article intends to discover the motives of the youth to enter Islamic Science Hawzah and reasons of some students to abandon their studies in Islamic Science Hawzah.

    Method

    This research was based on the qualitative method and based on grounded theory. The semi-structured interview was conducted with 10 of these students. These people were selected based on the Snowball sampling, and the interviews continued to a theoretical saturation.

    Results

    Spiritual, scientific, social, and instrumental motivations motivated individuals to study in Islamic Science Hawzah. On the other hand, the quality of the education system had led to the loss of knowledge amongst the learners, which, in turn, had implications for the individual, the organization (Islamic Science Hawzah), and society.

    Conclusion

     The change in attitude towards Islamic science Hawzah is necessary. If the Islamic science Hawzah is considered to be a cultural center, then it can be planned with the right definition of its mission to reach this mission.

    Keywords: loss, motivation, knowledge, grounded theory, the islamic science hawzah
  • MohammadJavad Rezaei * Pages 439-458
    Objectives

    The Evolution of the social sciences is one of the foundations for change in social construct at any society. Since the realization of the Islamic society requires evolving of the social sciences and underlying of social construction based on social sciences arising from Islamic principles, the discussion of the possibility and nature of this evolution should be subject to methodical research. This paper, focusing on the field of economics studies, seeks to provide reasons for justifying the evolution in economics studies based on Islamic thoughts.

    Method

    This paper, based on analytical-descriptive approach, propose considerations about the evolution of economics.

    Result

    The announcement of a correct and logical position on the evolution of economics requires three important epistemological and methodological considerations about: (1) the epistemological origin of modern social sciences; (2) the function of economics as one of the social sciences as well as the nature of the activity of economists and (3) foundations of conventional economic analysis and the avoidance of superficiality in studies that attributed to Islamic economics.

    Conclusion

    Given these three considerations, conventional economics can be regarded as a basis for accepting a moral basis for solving conflicts of interest, and hence the scope for entering values from different paths to the scientific achievements of economists. Of course, it should be noted that the evolution of conventional economics in the production of ideas and ideas of Islamic economics requires careful consideration to avoid fundamental epistemological and methodological errors in this fundamental development.

    Keywords: philosophy of social sciences, philosophy of economics, methodology of economics, islamic economics
  • Hussein Motie * Pages 459-480
    Objectives

    The purpose of writing this article is to answer the important question of whether technology is a neutral tool or has a value and moral direction and burden.

    Method

    The method of writing the article is documentary analysis. In response, while providing an autonomous definition of technology and orientation, by citing four reasons for the neutrality of technology (instrumentalists) and criticizing their arguments (such as Pete, Motahari, Rahimpour) the arguments of proponents of technology orientation with six different tendencies have been discussed ( Eg Heidegger, Feinberg, Nasr, Postman, Golshani, Ihde, Wendpool, Cruz, Soroush, etc). Then he considers the arguments of people such as essentialists and determinists as coercive and extreme, and finally, by accepting the words of the proponents of the influence of a priori sciences and culture on technology and conditionally accepting the theory of "technology mediation" and "application plan" of technology, to a moderate position.  

    Results and Conclusion:

    The author rejects both the extremism of the essentialists and the deviance of the instrumentalists and takes a corrective position between the two.

    Keywords: technology, orientation, neutrality, essentialism, instrumentalism, determinism
  • Mitra samieim* Pages 481-499
    Objectives

    This study aims to analyze the barriers to research activities and scientific production at the Faculty of Psychology and Educational Sciences of Allameh Tabataba’i University from the perspective of faculty members.

    Method

    This is an applied-descriptive survey with a scientometric approach. The statistical population included the faculty members of 10 educational departments at the Faculty of Psychology and Educational Sciences of Allameh Tabataba’i University. The factor analysis was employed to determine and rank categories. The Cronbach’s alpha of the questionnaire was 0.94, and the findings were analyzed in SPSS and AMOS.

    Results

    Identified as restrictive factors and research barriers, three important factors (with 78.04 of the total variance of scores) were above the eigenvalue of 3. Personal barriers included unfamiliarity with web search strategies (factor load = 0.895) when intra-academic barriers included specialized laboratories for faculty majors (factor load = 0.836). The extra-academic barriers included non-submission of papers in international journals because of sanctions (factor load = 0.898). Identified as the most important barriers to research, they gained the highest factor loads.

    Conclusion

    Lack of technological and research skills, lack of an appropriate research position nationwide, and weakness of academic research structure were identified as the barriers to research and scientific production from the perspective of faculty members at the Faculty of Psychology and Educational Sciences of Allameh Tabataba’i University. For this purpose, the important items of each factor (personal, intra-academic, and extra-academic) were identified through the confirmatory factor analysis.

    Keywords: scientific production, faculty members, barriers, restrictive factors, faculty of psychology, educational sciences, allameh tabataba’i university